VALPAR 2022


valpkullar 2022

If you are interested of purchasing a pup, and have questions or want more information about one of the combinations, please contact us by:  E-post/Mail: kennel[at]stoltaebbas.se

Fri prövningsrätt förbehålles vid försäljning av valpar. Vi förbehåller oss rätten att tacka nej om det inte känns som rätt hem, såväl när det gäller försäljning som fodervärd. Det viktiga för oss är att hunden får det bra och att man kan tänka sig ett nära samarbete med uppfödaren då hunden är och blir en viktig pusselbit i ett långsiktigt avelsarbete. Vi förutsätter att de som vill ha valp från vår uppfödning håller kontakt med oss och förhoppningsvis har tålamod att vänta tills vi har just den rätta valpen för dem och deras familj.

Vi har planerade kullar klara för 2020, och till dessa söker vi även ett antal fodervärdshem helst inom ca 100 km avstånd. Att bli fodervärd innebär inte att du får en gratis hund. Nej, det innebär ett stort ansvar att ta hand om och vårda ett ev framtida avelsdjur för att vi ska kunna bevara de avelslinjer som vi på kennel Stolta Ebbas har.  Vill du veta mer vad det innebär att vara fodervärd så har Svenska Kennelklubben mer information om det här.

Låter det intressant? För att få veta mer och som första kontakt, mejla oss på kennel[at]stoltaebbas.se med information om er själva, familjeliv, ev tidigare hunderfarenheter samt fullständiga kontaktuppgifter

Dansk-svensk gårdshund

kull född 23 maj 2022Om kombinationen

I D-kull 2022 föddes den 23 maj 2022 7 st valpar (2 hanar + 5 tikar), varav tre är vit & bruna och 4 trefärgade. I ca hälften av de kullar som Ceasar har gett tidigare var det 7 st, och i Hnoss förra kull så var det också 7 (+1) st. Det avgörande för denna kombination är resultat och nedärvning över tid med faktorer som t ex ett långt friskt hundliv, stark mentalitet, excellent rastyp och anatomi, hög fruktsamhet hos föräldradjuren, samt födslar som varit problemfria utan värksvaghet. Leverans kan tidigast ske när valparna är 8 veckor, dvs från den 17-18 juli 2022. 


I linjerna bakom Stolta Ebbas Cernunnos Af Mac Cee, "Ceasar" respektive Stolta Ebbas Hnoss Härn Härfjätter, "Hnoss",  finns mycket välmeriterade gårdshundar varav många levt ett långt och friskt liv. Ceasar själv är på sitt 15 år i mycket god kondition, och han har inte drabbats av sjukdom någon gång under sitt liv. Hans kullsyster Celma blev 14 år, och han har en kullbror kvar i livet. Deras mamma Stolta Ebba blev 14 år gammal och hon var aldrig sjuk under sin livstid.

 

Han har 53 avkommor i 10 kullar födda under åren 2013 (4), 2014 (3+4), 2015 (7+5), 2016 (7+4), 2018 (7+7) och 2020 (5), och har 89 barnbarn och 98 barnbarnsbarn. Ceasars bidrag i rasen när det gäller statistik för djur använda i rasen är 0,6% för antal kullar, och 0,7% för andel antal valpar mellan åren 2013-2022.


Ett flertal av hans avkommor har exporterats till bl a Norge, Finland, USA, Nederländerna, och Tyskland. Ceasar har visat sig nedärva sin starka mentalitet såväl som sin excellenta rastyp, sund kropp, friska leder, och god hälsa. Ca 30% av hans avkommor är Champions och har tävlat och tagit titlar inom sporter som t ex agility, rallylydnad, flyball, barnhunt, tracking, viltspår m fl hundsporter.

 

Hnoss har tidigare 12 avkommor i 2 kullar födda under åren 2019 (5) och 2021 (7+1), och hennes födslar har  gått lätt och problemfritt. Flera av hennes avkommor är av mycket god rastyp, med en exteriör som genererar utmärkta rörelser, och har bra mentalitet. Flera har blivit BIR och fått CK, samt tävlats och vunnit titlar i t ex rallylydnad.

 

Såväl Hnoss som Ceasar är DNA-testade N/N Clear för PLL, och har HD A resp B. I de flesta bakomliggande kombinationerna i stamtavlan för såväl Hnoss respektive Ceasar så är inavelskoefficienten nära 0%, vilket gör att det i tidigare led inte gjorts upprepade närbesläktad linjeavel.


I släktleden bakom Hnoss finns ursprungslinjer i rasen genom tiken Twinflowers Piggtistel. Ägaren och uppfödaren Elsbeth Wahlstedt, Twinflowers kennel, var en av de som hårt arbetade för sin älskade lantras och är en av de som vi idag har att tacka för att den 1987 blev en ras under de Svenska och Danska kennelklubbarna under namnet Dansk-Svensk gårdshund.

Ägaren och uppfödaren Elsbeth Wahlstedt, Twinflowers kennel, var en av de som hårt arbetade för sin älskade lantras "Skrabbehong" eller "Skåneterrier" som den då kallades, och hon är en av de som vi idag har att tacka för att rasen 1987 blev en ras under de Svenska och Danska kennelklubbarna under namnet Dansk-Svensk gårdshund.

 


 

Här är de nu de sju, var och en med positiva namn med god betydelse som våra valpköpare hjälpt till att föreslå, redo att föra goda egenskaper vidare i rasen:


Stolta Ebbas Darla Desirée Af Hnoss, tik,

Stolta Ebbas Del Desideria Af Hnoss, tik,

Stolta Ebbas Darling Dawn Af Hnoss, tik

Stolta Ebbas Dona Dorothea Af Hnoss, tik,

Stolta Ebbas Disa Danielle Af Hnoss, tik, 

Stolta Ebbas Dawid Durante Af Hnoss, hane,

Stolta Ebbas Dante Delling Af Hnoss, hane. 


Dansk-svensk gårdshund

kullen väntas kring 31 maj 2022

                                                                                                                                                                                                              

© All rights reserved  www.stoltaebbas.se